Powered By Blogger

onsdag 12 november 2008

Lite bilder på kvällskvisten kanske

Det här är mattes små änglar, Tim till vänster och bredvis honom frugan Bella. De fick ungar 2005, på hösten. Hela fyra stycken blev det, varav tre lever idag. Vi har sex stycken idag tackvare lilla Stina som jag tog hem från min gamla praktikplats. Hon har funnit sin make i en av ungarna som jag döpt till Snutten. De tre ungarna som är kvar är på pricken lika men Snutten sitter i regel bredvid Stina och är den enda av fåglarna som man kan klia lite försiktigt på magen, i alla fall på kvällen när de är lite trötta.
Tim är lite av en toffelhjälte men säger i från när någon är för närgången.
Han älskar att bli tvättad i huvudet av Bella. Senast i morse fick
han sin huvudtvätt och såg ut att njuta till fullo. Han har den lilla egenheten att säga till när han vill ha nytt badvatten. Då sätter han sig på taket till badkaret och hackar med näbben i gallret....



Det här är två av Tim och Bellas ungar. Jag vet inte om Snutten är en av dem eller om detta är de två som bildat par och som fortfarande lever.
Alla fyra är på pricken lika så det är lite svårt att se. Det är inte heller lätt att se om det är honar eller hanar eller en av var. På en undulat kan du ju lätt urskilja en hane genom att den där lilla grejen ovanför näbben är lila alternativt blå. Sparvpapegojor ser likadana ut oavsett om det är en hon eller hane.

När vi fick hem Tim och Bella fick vi ed en lapp där det stod att denna art, Lessons Sparvpapegoja skulle vara tystlåten och i regel piper än skränar.
Då måste våra gojor vara spektakulära. De har allt som oftast högljudda diskussioner men sover faktiskt hela nätterna, utom på sommaren då solen går upp tidigare. Då kan ni ju räkna ut hur det kan låta vid halvfem på morgonen.

Så här såg de ut när de var någon vecka eller så. Som synes så kläcktes de inte samtidigt och ungen längst upp, Mini, var bra mycket mindre än de andra så vi trodde inte att "han" skulle klara sig men ack så fel vi hade. Han repade sig fort. Tyvärr så tror vi att det kan ha varit "han" som vi hittade död i buren för ett och etthalvt år sedan. Vi vet inte säkert dock.
Upprinnelsen till det var att denna lilla grönblåa unge smet ut från buren och fick panik. Vi lyckades fånga in den men antagligen så skadade den sig eller blev stressad. Två dagar senare var det slut.....



Nåja. Jag återkommer nog med fler bilder en annan dag.